Lön jurist – Hur mycket tjänar en jurist?

Jurist är ett relativt vanligt jobb och idag arbetar drygt 35 000 personer i Sverige som jurister. För att arbeta som jurist krävs ofta en högskoleutbildning på 4,5-5 år och för att bli advokat krävs ytterligare minst tre års praktisk kvalificerad juridisk verksamhet följt av advokatexamen.

Juristyrket är känt för att vara relativt välbetalt, men yrket är brett och lönerna skiljer sig därför åt mycket. Hur mycket en jurist tjänar i genomsnitt och vilka faktorer som påverkar lönen ska vi därför reda ut i denna artikeln här nedanför.

Hur mycket tjänar en jurist?

36 600 kronor efter skatt

En jurist tjänar i genomsnitt 53 900 kronor innan skatt och drygt 36 600 kronor efter skatt, men lönen varierar beroende på utbildning, ålder, anställning och kön. En nyutexaminerad jurist har vanligtvis en ingångslön omkring 44 000 kronor i månaden.

Timlönen för jurister blir således 336,8 kronor innan skatt och 229 kronor efter skatt, vilket jämfört med medellönen i Sverige (232 kr innan skatt) är en hög timlön.

Jurister tjänar alltså relativt mycket pengar, men då ligger som sagt ofta en lång utbildning bakom. Den genomsnittliga månadslönen i Sverige är 37 100 kronor brutto, vilket är hela 31% lägre än månadslönen för jurister.

Löneskillnad för jurist och advokat

Många tror att jurist och advokat är samma sak, men det kan vara en stor skillnad, både i utbildning och lön. Faktum är att vem som helst kan kalla sig jurist medan advokat är en skyddad titel som kräver en juristexamen och ytterligare tre års juridiskt arbete följt av en advokatexamen. Genomsnittslönen för advokater är därför högre än den för jurister.

Advokater tjänar i genomsnitt 60 800 kronor innan skatt och omkring 41 000 kronor efter skatt. Manliga advokater tjänar i genomsnitt 63 600 kronor medan kvinnor tjänar 57 700 kronor, alltså ca 10% mindre. Advokater tjänar således drygt 12% mer i snitt än jurister.

Lön för affärs- och företagsjurister

Affärs- och företagsjurister arbetar precis som titeln antyder på olika företag, men arbetet är brett och uppgifterna kan vara allt från förhandlingar till tvister inom bolaget. Affärs- och företagsjurister tjänar i genomsnitt 63 400 kronor, där män i snitt tjänar 68 000 kronor och kvinnor 59 400 kronor. Affärs- och företagsjurister tjänar mest av alla jurister, drygt 28% mer än övriga juristyrken.

Lön för förvaltnings- och organisationsjuister

Förvaltnings- och organisationsjurister tjänar i genomsnitt 54 400 kronor brutto i månaden. Män tjänar 58 400 kronor medan kvinnor tjänar 52 500 kronor.

Lön för övriga jurister

Övriga jurister innefattar de jurister som arbetar inom allt från ledarskap och organisationsutveckling till marknadsföring och konsumentvägledning. Medellönen för övriga jurister är 43 900 kronor i månaden innan skatt, vilket är lägst av de juristyrken som vi nämner i den här artikeln. Löneskillnaden beror ofta på utbildningsnivå och ansvar.

Faktorer som påverkar lönen som jurist

Inom juristyrket skiljer sig lönerna markant, och det finns flera faktorer som påverkar hur mycket man tjänar. Här nedanför ska vi gå igenom de största faktorerna som påverkar lönen för en jurist.

Utbildning

De flesta jurister har studerat i 4,5-5 år och tagit juristexamen, men eftersom detta inte är ett krav kan även en som inte studerat även arbeta som och kalla sig för jurist. På grund av att vem som helst kan kalla sig och arbeta som jurist kommer löneskillnaderna bli stora, i och med att en jurist med juristexamen är mer eftertraktad och generellt sett får arbeten med mer ansvar och högre lön. Ett konkret bevis på hur utbildningen påverkar lönen är advokatyrket, som alltså helt enkelt kan klassas som jurist med längre utbildning och advokatexamen. Advokaters löner är i genomsnitt 12% högre än juristers.

Ålder

Vilken ålder man är (och då vanligtvis vilken erfarenhet man har) som jurist påverkar lönen avsevärt. Ingångslönen för jurister är generellt sett omkring 44 000 kronor, vilken stiger mer och mer med åldern enligt uppgifter från scb.

Som exempel på hur lönerna för jurister stiger med åldern kommer här en tabell på löneutvecklingen för affärs- och företagsjurister:

ÅlderLön
25-34 år48 800 kronor
35-44 år68 000 kronor
45-54 år79 500 kronor
55-64 år78 800 kronor
Genomsnittliga bruttolöner för jurister i olika åldrar.

Som tabellen visar är lönerna som lägst i åldrarna 25-34 år för att sedan stiga kraftigt och vara högst i åldrarna 45-54 år. Störst löneutveckling sker från 25-34 år till 35-44 år, då genomsnittslönerna stiger med omkring 40%.

Kön

Vilket kön man har påverkar ofta lönen som jurist. Genomsnittslönerna för samtliga manliga jurister är 57 000 kronor, medan kvinnor endast tjänar 51 800 kronor, alltså 10% mindre. Störst är löneskillnader mellan könen i åldrarna 44-64 år, det vill säga bland de äldre juristerna.

Hur kan man höja sin lön som jurist?

För att maximera sin lön som jurist bör man arbeta inom den privata sektorn med fokus på företagsjuridik. För att höja lönen är det viktigt att skaffa ett nätverk och skaffa sig ett namn inom branschen så att stora företag vill anlita en. Inom juridiken fungerar lönesamtal sällan lika bra som på andra jobb utan här går man mer på meriter och kontakter.

Se juriststudenterna Lukas och Melody förklara hur juristprogrammet är uppbyggt och hur det är att studera som jurist:

Se hur det är att studera till jurist i videon.

Källla: Scb

4 reaktioner på ”Lön jurist – Hur mycket tjänar en jurist?”

  1. Pingback: bingo

  2. Pingback: amoxicillin order online canada

  3. Pingback: loratadine

  4. Pingback: cheap albuterol

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *