Rörmokare/VVS-montör lön – Hur mycket tjänar en rörmokare?

Rörmokare, eller som det mer korrekt heter idag – VVS-montör, är ett relativt vanligt yrke i Sverige. Idag arbetar drygt 21 500 personer som rörmokare, varav endast ca 1% är kvinnor. Yrket är alltså precis som de flesta andra hantverkaryrken mycket mansdominerat.

Utbildningen till rörmokare/VVS-montör är totalt fem år, varav de två sista åren består av praktik. De allra flesta utbildar sig till yrket i gymnasiet, men utbildningar finns även inom komvux och som vuxenutbildning.

I den här artikeln ska vi gå igenom hur mycket en rörmokare tjänar i månaden och i timmen, samt hur mycket lönen varierar inom yrket och vad löneskillnaderna beror på.

Rörmokare lön

En Rörmokare eller VVS-montör som det också kallas tjänar i genomsnitt 36 000 kronor innan skatt eller drygt 27 500 kronor efter skatt. Timlönen för rörmokare blir således drygt 215 kronor innan skatt och 165 kronor efter skatt.

Som rörmokare får du även två års betald praktisk utbildning, vilket brukar kallas lärlingsperioden.

En lärling rörmokare/VVS-montör tjänar i genomsnitt omkring 16 000 kronor innan skatt och 13 300 kronor efter skatt i månaden.

Rörmokare tjänar relativt bra jämfört med många andra hantverkaryrken, exempelvis snickare som i snitt tjänar 35 500 kronor eller elektriker som tjänar 34 800 kronor. Rörmokares löner står sig dock inte lika bra i jämförelse med medellönen i Sverige, där lönen för rörmokare ligger 3% lägre.

Hur mycket kostar en rörmokare/VVS-montör att anlita?

Många privatpersoner som inte riktigt känner sig manade att installera eller reparera rör i hemmet tar hjälp av en utbildad rörmokare. Det är ofta mycket smidigt att anlita en rörmokare och man kan vara trygg med att arbetet blir ordentligt gjort.

Att anlita en rörmokare/VVS-montör kostar vanligtvis 550-900 kronor i timmen. Priset varierar beroende på var i landet du bor, vilket bolag du anlitar samt vilket typ av jobb det gäller. Priset kan tyckas vara dyrt men när det gäller vvs-installationer är det ofta värt pengarna att arbetet utförs korrekt då misstag eller fel installationer kan bli mycket dyra.

Rörmokare arbetar

Faktorer som påverkar lönen för rörmokare

Lönen för rörmokare varierar beroende på ett antal faktorer som vi går igenom här nedanför.

Ålder

Hur gammal du är, och framförallt vilken erfarenhet du har kan påverka vilken lön får som rörmokare. Som exempel tjänar de äldsta inom yrket i snitt drygt 19% mer än de yngsta.

ÅlderLön
18-24 år31 800 kronor
25-34 år36 000 kronor
35-44 år35 700 kronor
45-54 år37 300 kronor
55-64 år38 000 kronor
Genomsnittliga löner för rörmokare i olika åldrar.

Som tabellen visar ökar lönen för rörmokare med åldern. Löneökningen är som störst från 18 år upp till ca 35 år, alltså mångas första arbetsår. En rörmokare blir vanligtvis fullbetald efter 5 år inom yrket (inklusive utbildning och lärlingsperioden). Högst lön har rörmokare i åldrarna 55-64 år, vilket till stor del beror på att de ofta har mer erfarenhet än yngre personer.

Sektor och arbetsplats

Vilken sektor du arbetar inom kan påverka vilken lön du får som rörmokare. Enligt statistik från scb är den genomsnittliga lönen inom offentlig sektor 33 500 kronor och 36 000 kronor inom privat sektor. Rörmokare inom privat sektor har alltså i snitt en lön som är drygt 7,4% högre än de i offentlig sektor.

Geografisk plats

Var du bor i landet kan påverka vilken lön du får som rörmokare. Rörmokare tjänar oftast bäst i större städer där det finns gott om jobb och hög efterfrågan. O andra sidan är det ofta dyrare att anlita en rörmokare på landsbygden eller i mindre städer om rörmokaren behöver åka längre sträckor. Någon specifik lönestatistik kring geografiska skillnader finns dock inte att tillgå.

Kön

Vilket kön du har kan påverka din lön som rörmokare. På grund av att det är så pass få kvinnor i yrket (mindre än 1%) finns det ingen riktig statistik över kvinnors löner. I statistiken från scb går det dock att urskilja att män i snitt tjänar 36 100 kronor medan lönen för alla kön är 36 000 kronor, vilket talar för att kvinnliga rörmokare tjänar mindre än manliga.

Är du intresserad och vill lära dig mer om yrket VVS-montör kan du ta en kik på arbetsförmedlingens yrkesfilm här nedanför där VVS-montören Martin ger en större en inblick i yrket.

Du kanske också är intresserad av: Målare lön

Källor: Scb, Arbetsförmedlingen

2 reaktioner på ”Rörmokare/VVS-montör lön – Hur mycket tjänar en rörmokare?”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *